Skip to main content
Topic solved
This topic has been marked as solved and requires no further attention.
Topic: [SOLVED] System locks up at suspend and hibernate since linux 5.4 (Read 568 times) previous topic - next topic
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

[SOLVED] System locks up at suspend and hibernate since linux 5.4

Hey,

since linux 5.4 hibernate and suspend don't work anymore. When I try one of both the screen goes black as usual and the harddrive head parks, but it keeps spinning and the fans stay on. Pressing the power button does nothing. I have to hold it long or press the reset button. Even if I hibernated, It does boot a new session after the reset. So the hibernation does not complete.

Any idea how to debug this? Does someone else have this problem?

I did not have this problem with 5.3 or 4.19
My mainboard is a K9N Neo V2 (it's at least 10 years old), video card is geforce 9600 gt.

Code: [Select]
$ lspci
00:00.0 RAM memory: NVIDIA Corporation MCP65 Memory Controller (rev a3)
00:01.0 ISA bridge: NVIDIA Corporation MCP65 LPC Bridge (rev a3)
00:01.1 SMBus: NVIDIA Corporation MCP65 SMBus (rev a1)
00:01.2 RAM memory: NVIDIA Corporation MCP65 Memory Controller (rev a1)
00:02.0 USB controller: NVIDIA Corporation MCP65 USB 1.1 OHCI Controller (rev a3)
00:02.1 USB controller: NVIDIA Corporation MCP65 USB 2.0 EHCI Controller (rev a3)
00:07.0 Audio device: NVIDIA Corporation MCP65 High Definition Audio (rev a1)
00:08.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP65 PCI bridge (rev a1)
00:09.0 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP65 IDE (rev a1)
00:0a.0 SATA controller: NVIDIA Corporation MCP65 AHCI Controller (rev a3)
00:0b.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP65 PCI Express bridge (rev a1)
00:0c.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP65 PCI Express bridge (rev a1)
00:0d.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP65 PCI Express bridge (rev a1)
00:0e.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP65 PCI Express bridge (rev a1)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:09.0 USB controller: NEC Corporation OHCI USB Controller (rev 43)
01:09.1 USB controller: NEC Corporation OHCI USB Controller (rev 43)
01:09.2 USB controller: NEC Corporation uPD72010x USB 2.0 Controller (rev 04)
01:0a.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. VT6306/7/8 [Fire II(M)] IEEE 1394 OHCI Controller (rev 46)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 01)
04:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G94 [GeForce 9600 GT] (rev a1)

Re: System locks up at suspend and hibernate since linux 5.4

Reply #1
Wouldn't shock me if NVIDIA screwed something up again (assuming you're using the proprietary drivers here).


Re: System locks up at suspend and hibernate since linux 5.4

Reply #3
Hmm, you probably should send a bug report then. I assume this would most likely be a nouveau bug, but I guess it's possible it could be a mesa issue as well. Not really sure myself.

Re: System locks up at suspend and hibernate since linux 5.4

Reply #4
Same issue for me. I found the Linux-ck kernel works but not the latest stable.


Re: System locks up at suspend and hibernate since linux 5.4

Reply #6
Now, I don't know where to report the problem.

Hmm, okay, nice to see other people with that problem.
It gives me hope, that the necessary developers already see it themselves.

On the other hand, the card is a bit older and I guess the majority of the developers (nouveau or linux devs) have newer hardware or just don't care about problems with older hardware.
In the past, linux had the image of working good with older hardware...

Re: System locks up at suspend and hibernate since linux 5.4

Reply #7
So, I switched to a Radeon HD 5770 with the amdgpu driver. suspend works now.

Edit: from time to time after waking up the screen shows the tty with one kernel message about some unregistered/unknown interrupt or sth and I can't use the system. But when I reboot with magic sys-req keys I shortly see runits shutdown messages...