Skip to main content
Topic: xfce not starting from any DM (Read 775 times) previous topic - next topic
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

xfce not starting from any DM

I've recently migrated to artix from standard arch linux, and when booting, it starts my DM as normal, but when trying to login and start xfce, it has some strange errors about not being able to open a socket "/tmp/dbus-stuff", after this, it tries to start a failsafe session, but there's errors that seem to be related to xfconfd not being started, that error is coming from xfce and not lightdm, because the exact same error happens using sddm and doesn't happen when starting openbox.
By running
Code: [Select]
xfconf-query
I get an error too “Using X11 for dbus-daemon autolaunch was disabled at compile time, set your DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS instead.”.
I didn't have any errors on arch, why do you think this could be happening?
Thanks in advance!

this is the output of rc-status --all
Code: [Select]
Runlevel: shutdown killprocs                                                        [  stopped  ]
savecache                                                        [  stopped  ]
mount-ro                                                          [  stopped  ]
Runlevel: nonetwork
local                                                            [  started  ]
Runlevel: boot
hwclock                                                          [  started  ]
sysctl                                                            [  started  ]
modules                                                          [  started  ]
udev                                                              [  started  ]
fsck                                                              [  started  ]
root                                                              [  started  ]
mtab                                                              [  started  ]
swap                                                              [  started  ]
localmount                                                        [  started  ]
procfs                                                            [  started  ]
binfmt                                                            [  started  ]
bootmisc                                                          [  started  ]
termencoding                                                      [  started  ]
elogind                                                          [  started  ]
net.lo                                                            [  started  ]
opentmpfiles-setup                                                [  started  ]
hostname                                                          [  started  ]
loopback                                                          [  started  ]
keymaps                                                          [  started  ]
urandom                                                          [  started  ]
Runlevel: default
dhcpcd                                                            [  started  ]
dbus                                                              [  started  ]
NetworkManager                                                    [  started  ]
cronie                                                            [  started  ]
netmount                                                          [  started  ]
xdm                                                              [  started  ]
local                                                            [  started  ]
agetty.tty5                                          [  started 01:25:08 (0) ]
agetty.tty1                                          [  started 00:39:07 (0) ]
agetty.tty3                                          [  started 01:25:08 (0) ]
agetty.tty4                                          [  started 01:25:08 (0) ]
agetty.tty2                                          [  started 01:25:08 (0) ]
agetty.tty6                                          [  started 01:25:08 (0) ]
Runlevel: sysinit
dmesg                                                            [  started  ]
devfs                                                            [  started  ]
sysfs                                                            [  started  ]
udev                                                              [  started  ]
kmod-static-nodes                                                [  started  ]
opentmpfiles-dev                                                  [  started  ]
udev-trigger                                                      [  started  ]
Dynamic Runlevel: hotplugged
Dynamic Runlevel: needed/wanted
xdm-setup                                                        [  started  ]
modules-load                                                      [  started  ]
Dynamic Runlevel: manual
And this is my /etc/conf.d/xdm file
Code: [Select]
# We always try and start X on a static VT. The various DMs normally default
# to using VT7. If you wish to use the xdm init script, then you should ensure
# that the VT checked is the same VT your DM wants to use. We do this check to
# ensure that you haven't accidentally configured something to run on the VT
# in your /etc/inittab file so that you don't get a dead keyboard.
CHECKVT=7

# What display manager do you use ?  [ xdm | gdm | kdm | gpe | entrance ]
# NOTE: If this is set in /etc/rc.conf, that setting will override this one.
DISPLAYMANAGER="lightdm"
and pacman -Qm output
Code: [Select]
abs 2.4.4-2
gradm 3.1.201701031918-1
grsec-common 4-1
gstreamer0.10 0.10.36-4
gstreamer0.10-base 0.10.36-3
gstreamer0.10-base-plugins 0.10.36-3
hivex 1.3.14-3
js17 17.0.0-4
libguestfs 1.36.4-1
linux 4.13.3-1
midori-no-zeitgeist 0.5.11-1
netctl 1.13-2
palemoon-bin 27.4.2-1
paxctl 0.9-1
paxd 32-1
perl-bytes-random-secure 0.29-4
perl-crypt-random-seed 0.03-3
perl-crypt-random-tesha2 0.01-3
pulledpork 0.7.2-4
snort 2.9.9.0-1
wxgtk2.8 2.8.12.1-4
xfce4-mixer 4.11.0-3
I also have this in the xorg log when trying to run startx
Code: [Select]
[  209.289] 
X.Org X Server 1.19.3
Release Date: 2017-03-15
[  209.290] X Protocol Version 11, Revision 0
[  209.290] Build Operating System: Linux 4.12.5-1-ARCH x86_64
[  209.290] Current Operating System: Linux desktop-oq1m5a9 4.9.44-1-lts #1 SMP Wed Aug 23 20:16:47 UTC 2017 x86_64
[  209.290] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux-lts root=UUID=4047b17a-e59f-4db9-bcdb-0cbdcde3a07b rw quiet
[  209.290] Build Date: 13 August 2017  09:37:50PM
[  209.291] 
[  209.291] Current version of pixman: 0.34.0
[  209.291] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[  209.291] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  209.292] (==) Log file: "/home/hugo/.local/share/xorg/Xorg.1.log", Time: Sat Sep 23 00:57:12 2017
[  209.293] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[  209.293] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  209.293] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[  209.293] (==) No screen section available. Using defaults.
[  209.293] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[  209.293] (**) |  |-->Monitor "<default monitor>"
[  209.293] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
[  209.293] (==) Automatically adding devices
[  209.293] (==) Automatically enabling devices
[  209.293] (==) Automatically adding GPU devices
[  209.293] (==) Automatically binding GPU devices
[  209.293] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[  209.293] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[  209.293] Entry deleted from font path.
[  209.293] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[  209.293] Entry deleted from font path.
[  209.293] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[  209.293] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[  209.293] Entry deleted from font path.
[  209.293] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[  209.293] (==) FontPath set to:
/usr/share/fonts/misc/,
/usr/share/fonts/TTF/,
/usr/share/fonts/OTF/
[  209.293] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[  209.293] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[  209.293] (II) Loader magic: 0x5c96c90d40
[  209.293] (II) Module ABI versions:
[  209.293] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  209.293] X.Org Video Driver: 23.0
[  209.293] X.Org XInput driver : 24.1
[  209.293] X.Org Server Extension : 10.0
[  209.294] (++) using VT number 2

[  209.294] (--) controlling tty is VT number 2, auto-enabling KeepTty
[  209.294] (EE) systemd-logind: failed to get session: PID 2322 does not belong to any known session
[  209.294] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[  209.295] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:1380:1458:362d rev 162, Mem @ 0xde000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x0000e000/128, BIOS @ 0x????????/131072
[  209.295] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[  209.295] (II) LoadModule: "glx"
[  209.295] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  209.296] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[  209.296] compiled for 1.19.3, module version = 1.0.0
[  209.296] ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[  209.296] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0
[  209.296] (==) Matched nv as autoconfigured driver 1
[  209.296] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 2
[  209.296] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 3
[  209.296] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[  209.296] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[  209.296] (II) LoadModule: "nouveau"
[  209.296] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
[  209.296] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
[  209.296] compiled for 1.19.3, module version = 1.0.15
[  209.296] Module class: X.Org Video Driver
[  209.296] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[  209.296] (II) LoadModule: "nv"
[  209.296] (WW) Warning, couldn't open module nv
[  209.296] (II) UnloadModule: "nv"
[  209.296] (II) Unloading nv
[  209.296] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)
[  209.296] (II) LoadModule: "modesetting"
[  209.296] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[  209.296] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[  209.296] compiled for 1.19.3, module version = 1.19.3
[  209.296] Module class: X.Org Video Driver
[  209.296] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[  209.296] (II) LoadModule: "fbdev"
[  209.296] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[  209.296] (II) UnloadModule: "fbdev"
[  209.296] (II) Unloading fbdev
[  209.296] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[  209.296] (II) LoadModule: "vesa"
[  209.296] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[  209.296] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[  209.296] compiled for 1.19.3, module version = 2.3.4
[  209.296] Module class: X.Org Video Driver
[  209.296] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[  209.296] (II) NOUVEAU driver
[  209.296] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
[  209.296] RIVA TNT        (NV04)
[  209.296] RIVA TNT2      (NV05)
[  209.296] GeForce 256    (NV10)
[  209.296] GeForce 2      (NV11, NV15)
[  209.296] GeForce 4MX    (NV17, NV18)
[  209.296] GeForce 3      (NV20)
[  209.296] GeForce 4Ti    (NV25, NV28)
[  209.296] GeForce FX      (NV3x)
[  209.296] GeForce 6      (NV4x)
[  209.296] GeForce 7      (G7x)
[  209.296] GeForce 8      (G8x)
[  209.296] GeForce GTX 200 (NVA0)
[  209.296] GeForce GTX 400 (NVC0)
[  209.296] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[  209.296] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[  209.296] xf86EnableIOPorts: failed to set IOPL for I/O (Operation not permitted)
[  209.404] (EE) [drm] Failed to open DRM device for pci:0000:01:00.0: -19
[  209.404] (EE) open /dev/dri/card0: Permission denied
[  209.404] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[  209.404] (EE) open /dev/dri/card0: Permission denied
[  209.404] (WW) VGA arbiter: cannot open kernel arbiter, no multi-card support
[  209.404] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[  209.404] (II) UnloadModule: "modesetting"
[  209.404] (II) Loading sub module "vbe"
[  209.404] (II) LoadModule: "vbe"
[  209.404] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libvbe.so
[  209.404] (II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
[  209.404] compiled for 1.19.3, module version = 1.1.0
[  209.404] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[  209.404] (II) Loading sub module "int10"
[  209.404] (II) LoadModule: "int10"
[  209.404] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
[  209.404] (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
[  209.404] compiled for 1.19.3, module version = 1.0.0
[  209.404] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[  209.404] (II) VESA(0): initializing int10
[  209.404] (EE) VESA(0): Cannot read int vect
[  209.404] (II) UnloadModule: "vesa"
[  209.404] (II) UnloadSubModule: "int10"
[  209.404] (II) Unloading int10
[  209.405] (II) UnloadSubModule: "vbe"
[  209.405] (II) Unloading vbe
[  209.405] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[  209.405] (EE)
Fatal server error:
[  209.405] (EE) no screens found(EE)
[  209.405] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
[  209.405] (EE) Please also check the log file at "/home/hugo/.local/share/xorg/Xorg.1.log" for additional information.
[  209.405] (EE)
[  209.469] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

Re: xfce not starting from any DM

Reply #1
I don't think 'xdm' should be in the 'boot' runlvel. Remove it from there and put it in 'default'